Hoe werken wij?
U heeft besloten om met behulp van mediation (bemiddeling) uit elkaar te gaan en wil graag weten hoe zo’n traject verloopt. Of u wil een eerder gemaakt ouderschapsplan met uw ex-partner opnieuw bespreken en aanpassen, en wil graag weten hoe dit in de praktijk kan. Of u bent reeds uit elkaar maar een aantal zaken is nog niet goed geregeld, wat kan mediation dan betekenen? Wanneer u kiest om ons als mediator(s) in te schakelen, doorlopen wij samen met u een aantal stappen om uiteindelijk te komen tot duidelijke afspraken. Hieronder beschrijven wij hoe een dergelijk mediationtraject er uit kan zien.
De intake geeft ons inzicht in wat er speelt, welk conflict u beiden ervaart danwel welke kwestie u opgelost wil hebben en wat uw beider behoefte is. We bespreken of er urgente zaken spelen zoals bijvoorbeeld (tijdelijke) huisvesting, urgente financiële voorzieningen of een voorlopige omgangsregeling. Iedere situatie, of het nu een scheiding of het herzien van een ouderschapsplan is, blijft tenslotte maatwerk. Een intake kan zowel gezamenlijk als individueel, duurt gemiddeld een uur en de kosten bedragen 150 NAF. De intake is tevens een belangrijk moment om te toetsen of u beiden een goed gevoel heeft bij de mediator(s).
Wanneer een mediationtraject gestart wordt, beginnen we altijd met het opstellen en ondertekenen van een mediationovereenkomst. Deze mediationovereenkomst bevat de afspraken en spelregels die gelden tijdens de mediation. Het doel van deze overeenkomst is om een duidelijk kader te scheppen waarin de mediation plaatsvindt, zodat alle betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn. De mediationovereenkomst is een essentieel onderdeel van een succesvol mediationtraject, omdat het zorgt voor een gestructureerde en veilige omgeving waarin de partijen kunnen werken aan een oplossing voor hun conflict. De belangrijkste punten van een mediationovereenkomst zijn:
- Vrijwilligheid: Alle partijen gaan vrijwillig de mediation in. Niemand wordt gedwongen om mee te doen, en iedereen heeft het recht om op elk moment te stoppen.
- Vertrouwelijkheid: Alles wat tijdens de mediation wordt besproken, blijft vertrouwelijk. Dit zorgt ervoor dat partijen vrijuit kunnen praten zonder bang te hoeven zijn dat informatie later tegen hen gebruikt wordt.
- Neutraliteit van de mediator: De mediator is neutraal en onpartijdig. Hij of zij helpt de communicatie tussen de partijen, maar neemt geen beslissingen en kiest geen partij.
- Kosten en betaling: In de overeenkomst wordt vastgelegd hoe de kosten van de mediation worden verdeeld en wanneer deze betaald moeten worden
- Doel van de mediation: De overeenkomst beschrijft het doel van de mediation, namelijk het vinden van een gezamenlijke oplossing voor het conflict waarvoor jullie bij ons zijn gekomen.
De mediator is onpartijdig, of noem het meerpartijdig, geeft heldere informatie, bevraagt belangen, analyseert wensen en onderliggende behoeften van beide partijen en geeft duidelijke begeleiding en ondersteuning bij gezamenlijke gesprekken met als doel het maken van afspraken. Als ADR gecertificeerd mediators zorgen wij er ook voor dat er geen afspraken gemaakt worden die juridisch gezien niet kunnen.
- Onderhandelingsfase: Tijdens de mediation worden de onderwerpen besproken waarover jullie het eens moeten worden. Bij een echtscheiding kan dit bijvoorbeeld gaan over de verdeling van bezittingen, alimentatie, pensioenrechten en afspraken over de kinderen.
- Conceptovereenkomst: wij leggen de door jullie overeengekomen afspraken vast in een conceptovereenkomst. Dit document bevat alle overeengekomen punten en dient als basis voor de definitieve overeenkomst.
- Juridische toetsing: indien gewenst kan deze concept overeenkomst door uw beider eigen advocaten, danwel andere deskundigen zoals belastingadviseurs, actuarissen etc. worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat alles juridisch correct is en dat de afspraken uitvoerbaar zijn.
- Definitieve slotovereenkomst: Na eventuele aanpassingen wordt de definitieve slotovereenkomst opgesteld. In het geval van een echtscheiding heet deze overeenkomst een echtscheidingsconvenant. Dit document wordt door beide partijen ondertekend.
- Rechterlijke bekrachtiging: Voor een echtscheidingsconvenant is een rechterlijke bekrachtiging nodig. Dit betekent dat het convenant wordt ingediend bij het Gerecht samen met het verzoek tot echtscheiding. De rechter beoordeelt het convenant en, als alles in orde is, wordt de echtscheiding uitgesproken en het convenant bekrachtigd. Wanneer de beschikking waarin de echtscheiding is uitgesproken is ontvangen, dient deze binnen een termijn van 6 maanden ingeschreven te worden bij Kranshi waarna de echtscheiding definitief is.