Herzien van het ouderschapsplan


Doe het met mediation!

Ben je al een tijd gescheiden en hebben jullie een ouderschapsplan dat net zo outdated aanvoelt als een papieren landkaart in het huidige tijdperk van navigatie-apps? Tijd voor een aanpassing!

Een ouderschapsplan is als een landkaart voor gedeeld ouderschap, waarin afspraken, regels en verwachtingen zijn vastgelegd. Soms komt het voor dat de kaart verouderd raakt en herziening noodzakelijk is. In plaats van een juridische strijd aan te gaan, kunnen ouders samen de uitdaging aangaan met behulp van mediation. Het is als het begin van een reis, vol onbekende terreinen en verrassingen.

De gespecialiseerde echtscheidingsmediator fungeert dan als de gids tijdens deze reis. In plaats van te focussen op het einddoel, ligt de nadruk op de communicatie tijdens de herziening van het ouderschapsplan, je wilt immers niet dat negatieve ervaringen uit het verleden zich herhalen. De mediator helpt om een sfeer van openheid te creëren waarin ouders vrijuit kunnen praten over hun behoeften, zorgen en verwachtingen.

De eerste etappe is vaak het bespreken van wat niet meer werkt in het huidige ouderschapsplan. Het is als het verkennen van ruwe terreinen. Misschien is het schema niet meer praktisch, of zijn er nieuwe uitdagingen ontstaan die niet waren voorzien. Het uiten van deze zorgen in een veilige omgeving, begeleid door de mediator, is essentieel voor het proces.

Tijdens mediation worden obstakels niet gezien als onoverkomelijke problemen, maar eerder als kansen voor groei en begrip. Het gaat niet alleen om het herzien van het ouderschapsplan, maar ook om het herzien van de manier waarop ouders met elkaar communiceren en samenwerken. Het is als het oversteken van bruggen en het vinden van nieuwe wegen om elkaar te begrijpen.

Een van de belangrijkste bestemmingen van deze reis is de ontdekking van gezamenlijke oplossingen. De mediator fungeert als een bruggenbouwer en ouders worden uitgenodigd om samen creatieve oplossingen te bedenken die voor beide partijen werken. Het is een proces van compromissen sluiten en begrip ontwikkelen voor elkaars perspectieven. Soms betekent dit een nieuwe invulling van rollen, het aanpassen van schema’s of het opnemen van nieuwe afspraken.

Tijdens de reis kan, indien nodig, de gespecialiseerde mediator voorstellen om deskundigen zoals bijv. een kinderpsycholoog, orthopedagoog, opvoedexpert of andere professionals te raadplegen om een dieper inzicht te krijgen in wat het beste is voor de kinderen.

Het inschakelen van professionals in het belang van de kinderen is als het hebben van ervaren gidsen. Ze bieden deskundige begeleiding en dragen bij aan het creëren van een ouderschapsplan dat niet alleen praktisch is voor de ouders, maar vooral gericht is op het welzijn en de behoeften van de kinderen.

Omdat mediation om te komen tot een herzien ouderschapsplan een vernieuwde relatie tussen ouders oplevert, draagt het bij aan het creëren van een gezonde en ondersteunende omgeving voor de kinderen tijdens alle veranderingen in het gezinsleven. Ouders hebben immers beter geleerd om effectief met elkaar te communiceren, compromissen te sluiten en flexibel te zijn in het gezamenlijk ouderschap.

Dus, als het ouderschapsplan niet meer lijkt te passen bij de realiteit van het gedeeld ouderschap, overweeg dan de reis van mediation. Het gaat niet alleen om het herzien van het eindproduct, maar vooral om het waardevolle proces waarin ouders groeien, samenwerken en nieuwe wegen ontdekken. Het is een avontuur dat de band tussen ouders versterkt en daarmee een solide basis legt voor het welzijn van de kinderen.

Dit artikel is geschreven door Mariëlle van Hoek en Els Steenhagen, beiden ADR gecertificeerde mediators en lid van de Caribbean Mediators Association. CMA wordt gevormd door mediators woonachtig en werkzaam in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname. CMA stelt zich ten doel dat mediaton als vorm van conflictoplossing breed wordt ingezet. Meer weten over mediation? Bezoek onze website: www.cmamediators.com

Share This Post